13 Kasım 2013 Çarşamba

Ek gıdaya geçiş

Maya ile hiç aklımda yokken paldır küldür ek gıdaya geçiverdik! Valla nasıl oldu o iş ben de anlamış değilim. Bir baktım daha önceki yazımda bahsettiğim gibi Maya bir değil iki diş birden çıkartıvermiş, bir afakanlar bastı, bir korkular aldı beni. Durum ciddi, hatun dişli, zavallı memelerim bu kemirgeni nereye kadar ve nasıl şartlarda besleyebilir?! Dahası doğanın Maya'ya "bak iki adet diş veriyorum sana evladım. sen artık koccccaman bir çocuk oldun, sadece cok cok süt emmekle olmaz, artık birşeyleri kemirmenin, süs niyetine orda duran kalın bağırsağı kullanmaya başlamanın zamanıdır!" dediğini de düşünüyorum, çünkü evrimsel bakış açılarına saygım sonsuz ve dişli çocuğu emzirmekten korkuyorum kardeşim Alla Allaaa, kolaysa gel sen emzir!

Velhasıl elbet bir gün geçecektik, o gün geçen gün imiş. Kısmet. Ek gıdaya geçiyorum diye süt vermeyi ihmal etmiyorum tabii ki. Süt aynen devam, üstüne gittikçe artan ve değişen öğünlerde ek gıda. Uzmanların önerdikleri gibi..

Maya'nın ilk ek gıdası cam kavanozda "Hipp Organik Havuç" oldu, kendisini kutluyor, başarılarının diğer bebeklerde de devamını diliyoruz. Dizimi kırıp da evde mama pişirmedim hayır, bu beni kötü anne yapmaz. Bilakis, doğru olanın bu olduğunu düşünüyorum. Çünkü Claus Hipp amcamız bu konuda yıllardır kafa patlatmış dirsek çürükmüş, en organiğinden, en hijyeniğinden ve pütürü en aya göre olanından hazırlamış havuçcağızları. E fiyat da makul, minicik de cam kavanoz, israf da olmayacak ve geri dönüşüme de müsait. Neden olmasın?! Kaldı ki evde mama yapmakla kafayı bozan ve bu masal gibi mamaları da çocuğa yediremeyen öyle çok insan tanıyorum ki.. 8. aya kadar mamaların püre şeklinde olması, sonra pütüre geçilmesi gerekiyormuş. O zaman ben de zaten değerli ve az zamanımı hiç de katı sebzelerin organiğini bulmak, soymak, pişirmek ve püre haline getirmekle harcamamaya karar verdim. Pütürlü ve çok çeşitli beslenme zamanı gelince evde de yaparım ne bebek menüleri hazırlarım elbette. Ama şimdi değil! Velhasıl evcil kemirgenimiz de bu işten gayet memnun, kaşığı kendi eliyle tutup ağzına götürüyor! Ne de olsa kaşık da bir nevi diş kaşıyıcı!

Ebemizin önerisi; havuç, patates, armut, elma, muz ile başlayıp brokoli, kabak, irmik ya da buğdaylı gece maması ile devam etmek. Teyzem de beslenme uzmanı olduğu için ona da danıştım ve yeşil ışık alınca işe giriştim. Şimdilik her gıdayı 3 gün deniyorum, alerjik döküntüler ya da mide bağırsak problemleri yaşanıp yaşanmadığına bakıyor ve diğer gıdaya geçiyorum. Ha bir de ek gıdaya geçişte kabızlık yaşanabiliyormuş, normalmiş. Bol bol emzirmek ve şekersiz meyve suyu ve rezene çayı vermek gerekiyormuş. Plan şimdilik bu şekilde. Uygulamada da Türk annesi titizliği yapmıyorum; etraf batsın, üstü başı batsın, çok umrumda değil. Nasılsa temizlenir. Önemli olan onun katı gıdalara merakla, heyecanla yaklaşması ve yemek yemekten korkmadan, severek, kendi kendine devam etmesi.

Acemilik hikayem olmaz mı, var tabii ki. Çocuğa bembeyaz tulumlar giydirmişim, bembeyaz koltuğa oturtmuşum, ne el bezi ne önlük (özgür anneyiz ya) havucu vermemle..... Gerisini anlatamayacağım..

5 yorum:

  1. O hikayenin gerisi gözümde canlandı bir an:)
    Kendi kendine kaşığı da ağzına götürmeye başladıysa maşallah ona:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet oldukça "renkli" gerisi :)) çok teşekkürler!

      Sil
  2. Ceren merhaba,

    Dis-ek gida konusunu destekleyen yazi ve arastirmalar var mi bildigin? Bizim Uzum kiz da 4 ayi tamamladi ve doktoru besinci ay yogurda baslatmaktan bahsetmisti. Henuz dis patlak vermedi ama bazi belietileri var...Ek gidaya altinci aydan once baslamanin alerji riskini azalttigi yonunde arastirmalar gordum ama beni tatmin etmedi dogrusu! Ancak doganin sesine saygim sonsuz, dis cikarmanin bu sekilde yorumlanmasi hem mantikli geldi hem de artik ek gidaya baslayabilecegimiz yonunde kendimi ikna konusunda da destege ihtiyacim var sanirim:)

    Bu arada tekrar eski 'cool' anne kimligine kavusup biz pimpirik turk annelerine isik tuttugun icin saygi ve opucukler:)
    Cigdem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa Çiğdem, geçen gün aklıma geldin nasıl gidiyor annelik diye merak ettim :) Kalp kalbe karşıymış..
      Valla o konuda yazı okumadım içgüdüsel düşüncem bu şekilde. Burda da 4. ay bitince başlayabilirsiniz diyen var ama açıkcası diş çıkarmasa ben ilk 6 ay sadece anne sütü diye düşünüyordum. WHO hala bu fikri savunuyor, ne bileyim.. Ebemiz havuç püresiyle başlattı, bir de armut püresi. Yoğurda sonra geç dedi, burda pek yoğurt yenmediği için olabilir. Çok sevgiler :)

      Sil
    2. Ek gidaya ne zaman baslanacagini en iyi anlayacak olan annedir, bebek buyudukce hareketlenecegi icin tek seferde emdigi sutun kalorisini daha kisa surede yakacak ve dolayisiyla eskiye gore daha cabuk acikacaktir. Yani daha kisa surede emmek isteme veya eskisine nazaran tek seferde daha fazla miktar emmesi, gece daha sIk uyanmasi ek gidaya gecme doneminin geldigini gosterir. Pek tabiki saat basi emzirmek de mumkun ama bu hem annenin akil sagligi icin uygun degik hem de artik cevreyi kesfetmeye meyilli olan bebegi memeye dayayip bu hevesini almasi icin zaman birajmamak da haksizlik

      Sil

Anonim yani isimsiz ya da rumuzsuz yorumlara, hakaret, belirli bir gruba karşı ayrımcılık ya da ırkçılık içeren yorumlara, en önemlisi de yanlış bilgi ya da yönlendirici (melisiniz, malısınız'lı) yanlışlar içeren yorumlara BU BLOGDA YER YOKTUR. Bu davranışları yapan kişiler, genel huzurumuz için engellenecektir. Teşekkürler!