Evde kefir yapımı ve kefirli tarifler

E malum artık evde kefir yapmayanı terlikle kovalıyorlar, siz de istiyorsunuz ki benim de pembe panjurlu evimde bir tontiş kefirim olsun, her sabah löp löp içeyim o sağlık pınarını.. Ama nasıl yapılır, nerden bulunur, ya beceremezsem de öldürürsem garibanı diyorsunuz (diyorsunuz diyorsunuuuuz, biliyorum!) Şimdi ben 2 aydır evde "kefir hEyvanı" besliyorum, artık bidi bidi ötme zamanım geldi, işte kefir konusunda merak ettikleriniz! Üşenmedim "yeni başlayanlar için evde kefir yapımı" konulu bir yazı hazırladım, buyrun okuyun.

Kefir; Kuzey Kafkasya kökenli, probiyotik bir süt ürünü. Kendisine "uzun ve sağlıklı yaşamın sırrı, adeta bir gençlik iksiri" demişler Kafkasya'lılar (o dönemde 40 baya baya yaşlı sayılıyormuş ama çaktırmayın). Probiyotik besinler bağırsak floramızı düzenliyor ve bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor, bizi hastalıklara karşı daha dirençli hale getiriyor. Bir önceki yazıda kış gelirken alınabilecek genel önlemleri yazmış ve pre/probiyotiklere de değinmiştim. Malum 40'ıma saniyeler kala bir arayış içine girdim ve aradığım herşeyi (74 faydası için tıklayın) "kefir heyvanında" buldum dostlar (satış elemanı ağızları bunlar hep, pek bir faydasını görmedik daha ama umutla (umut benim kocam oluyor, Alman ama göbek adı umut) her sabah içiyoruz, dur bakalım dedikleri gibi gençleşip güzelleşecek miyiz, ya da bari en azından kışı az hasarla atlatabilecek miyiz?)

Her sabah ben aç karnına, BAP musli sonrası 1'er bardak içiyoruz (ne boğaz var be bizde, sabah sabah içebiliyoruz bu naneyi ve itiraf edeyim zevk de alıyoruz, her sabah BAP "kefir hazır mı?" diye ışıldayan gözlerle soruyor!) Valla içimi çok rahat, aslında ben 24 saatlik mayalama süresini hiç aşmadığım için tatlı ekşi hoş bir tadı oluyor, çok yoğun kıvamlı ya da aşırı mayalanmaktan "vurduğunu deviren" türde bir kefir olmuyor. Almanya'da isteyene posta ile yollayabilirim kefir mayası, Türkiye'de de şehirlerin ziraat fakültelerinden ya da evinde kefir yapan arkadaşlardan temin edilebilir.


2 yemek kaşığı kefir mayasını bizim musluk suyu içilebildiği için önce plastik süzgeçe alıp hafifçe yıkıyorum (Türkiye'de lütfen musluk suyu kullanmayın, her tür mikrop kefire geçmesin) sonra cam kavanoza alıp yaklaşık 2-3 su bardağı pastörize günlük süt (inek, keçi sütü ile hindistan cevizi sütü gayet güzel sonuç veriyor, UHT sütler ve laktozsuz sütler hiç iyi sonuç vermiyor, badem sütü ise eh işte, biraz uzmanlık istiyor) ile karıştırıyorum. Bu noktada önemli olan, kesinlikle metal kaşık süzgeç vs kullanmamak gerekiyor. Cam kavanozun ağzını temiz tülbentle kapatıyor, kaymasın diye paket lastiği takıp evimin serin sakin hafif loş bir köşesinde (mutfaktaki gözlerden birinde) 24 saat mayalıyorum (12. saatte ben plastik kaşıkla şöyle bir karıştırıyorum ve bir 12 saat daha mayalanmaya bırakıyorum) ve sonra süzüp löp löp içiyorum. Benim kefir baya doğurgan çıktı 24 saatte mis gibi mayalıyor ama 48 saate dek uzatabilirsiniz, dediğim gibi daha ekşi ya da koyu kıvamlı severseniz. Hazır olduğunu şu görüntüden anlıyorum:


Bizim kefir (kendisine Stephen King'den Dolores ismini layık gördük) fazla çoğalınca (çünkü her sabah 1'er bardak kefir içmek yeterli, bazı sabahlar ara vermek isteyebiliyoruz) kendisini yine yıkıyor, cam kavanozuna alıyor ama üstünü 3 parmak geçecek şekilde yani daha az sütle doldurup kavanoz kapağını da kapatıp buz dolabında bekletiyorum. Bu şekilde 1 hafta bekleyebiliyor. Daha uzun süre bekletmek isterseniz, kefiri ya kurutacaksınız ya da donduracaksınız. Her iki şekilde de 6 ay muhafaza edebiliyorsunuz.

Gelirken Türkiye'ye, annemlere de getireceğim (lütfen beni gümrük görevlilerine ispilemeyin gözünüzü seveyim) bunun için de yine kefiri yıkayıp az bir süt ile plastik ağzı kapalı torbacığa koyacağım. Bu şekilde seyahat edebiliyor ya da posta ile gönderilebiliyor kendisi - ilgililere duyurulur ;)

Gelelim kefiri iç iç bi yere kadar, ben gözümü kararttım, yiyeceğim bunu ya da başka ne yapılıyorsa onu da yapacağım uleyyyn tutmayın beni diyenlere :)

Sütün, yoğurtun ve peynirin kullanıldığı her tarifte kefiri kullanabilirsiniz aslında. Ama benim favorilerim şunlar: çocuklara kefiri sevdirmenin yolları (bizimkilerde işe yaramadı ama belki sizinkiler "yer"), büyüklere smootie'ler (valla bunları denedim şahane oldular), kefirli ıspanak (palak paneer'in vegan hali, muhteşem bir tarif!). Bu sayfada şahane bir sürü kefir tarifi daha var. Ve deeee, çok hain bir tarif; burun büken çocuğa çaktırmadan kefir yedirme halleri: kefiri direkt yemeklerin içine katmak (misal bolonez sosun içine, makarnalara, poğaçaya, omletin içine, peynirli ekmeklere hatta pilava lök diye 1 yemek kaşığı kefiri karıştırıvermek! anne böö bu neee, peynir yavrum yi yi yut yut hooop gümmm).

Yetmedi mi?! Alın yüzünüze gözünüze sürün o zaman, işte kefirli yüz maskeleri.
Evde kefir yapımı ve kefirli tarifler Evde kefir yapımı ve kefirli tarifler Reviewed by Ogrenen Anne on 13:17 Rating: 5

17 yorum:

  1. Dün hayatının ilk yenilir/içilir kefirini yapmış biri olarak bulmuşum bir bileni kaçırmam:)Hocam kefirle ilgili merak ettiklerim bulunmakta.
    1-Yaptığımız kefiri kaç günde tüketmeliyiz.
    2-Ben buzdolabında sütün içinde 2-3 ay sakladım kefiri,sararmamıştı.Eli ayağı düzgün görünüyordu.Onu da mayaladım cumartesi,dünde içtik.Boşuna boşuna mı içiyoruz acaba kaçmış mıdır o kadar zamanda vitamini :)
    Bu dev halk hizmeti için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :D aramıza hoşgeldin! hemen cevaplayayım:
      1. ben süzer süzmez içiyorum inanılmaz hoşuma gidiyor, durdukça sanki o ekşimsiliği azalıyor ama süzdükten sonrabuzdolabında 3-4 gün bekletebilirsin. 1 hafta diyen de var ama bence 3-4 gün içinde içilmeli. az az yapıyorum ben (2 bardak kadar) ve hemen bitiriyorum. kefir arttıkça sağa sola dağıttım, dondurdum, kuruttum ve yemeklere kattım (börekte yoğurt yerine nefis oldu mesela) 2 yemek kaşığı kefir yetiyor 24 saatte 2 bardak çıkarmak için.
      2. buz dolabında ağzı kapalı cam / plastik kapta süt içinde 6 ay bekleyebiliyor. zaten ölürse kötü kokusundan anlarsın, miden kaldırmaz. bir de tabii mayalamaz. o ekşimsi tat olduğu sürece canlı demektir :)
      afiyetler sağlıklar olsun

      Sil
    2. Sorun şu ki akmadı kokmadı ama pek ekşi olmadı.Kimse yüzünü buruşturup içmedi diyim sen ordan anla :)))Gidip canlandırmaya çalışayım kefir yavrucuklarımı akşama bari:)

      Sil
    3. Mayalanma az olunca ekşi olmuyor, ne kadar uzun süre bekletirsen ya da ne kadar az süt ile mayalarsan ya da ne kadar sıcak ortamda tutarsan o kadar fazla mayalanıyor ve o kadar ekşi oluyor. Aynı şekilde süzüldükten sonra da ne kadar uzun süre bekletip içersen, ekşilik o kadar azalıyor.
      "Vurduğunu deviren" türde ekşilik istiyorsan, 1 br süt ile 1 yemek kaşığı kadar kefiri 24 saat 21 üstü derecede mayala derim :D kolay gelsin.

      Sil
    4. Tabii çocuklara içirmek için tam tersi az mayalama daha süt gibi yumuşak içim :D Ben şimdi Maya'da onu deniyorum, hatta direkt ayran diye kakalamaya çalışıyorum ama o "bu ayran değil kefir öööö" diyor :D

      Sil
  2. Dogru yolu bulmussun Ceren. 6 senedir her gun iciyorum diyebilirim. Sifa olsun size de.

    YanıtlaSil
  3. Köyden gelen sütleri sadece yoğurt yapmak için kullanıyorum çünkü oğlan yoğurt çorbasına bayılıyor.Ve inanırmısın hayatımda hiiiiç kefir işine bulaşmadım pek sevişemedik kendisiyle.Biraz düşünceylede alakalı diyorlar sağlıklı yıyıp içtiğine inanan insan daha iyi hissediyor vs biraz kapsamlı bir konu ama var mı böyle birşey hojam? Ayrıca şifa olsun ohh yarasın!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hahahaha dr.oz'a döndüm yaaa (eyvah), şimdi çekirgeciiiim.. bence beyin gücü herşeyin önünde valla, adamlar beyin gücüyle kaşık eğiyorlar :D hastalıkları kovalayan da iyileşme gücünü sağlayan da bence %80 beyin..
      annemler köy sütü almışlar, kaynattılar pastörize ettiler (ben huylandım o kadar kaynayınca içinde yararlı bişey kalmadı diye ama) sonra kefire kullandım ben 5 gün, acaip bişey oldu ya, tepesinde bir parmak yağ falan (ben yağsız süt severim ama) vay be dedim süt diye bize ne içiriyorlar.. offf.

      Sil
    2. Kaynanacığımın kardeşi büyükbaş hayvan bakıyor ama ne bakma hergün dışarıda hayvanlar,sıcak suyla yıkayıp fön makinalarıyla kurutuyor,radyo var ahırda müzik dinletiyor fln hatta muhabbet ediyor onlarla saatlerce ahahaha:) O ineklerden bir süt çıkıyor üzerinde iki parmak yağ var bir yoğurt yapıyoruz oyle kaymaklı ki sevmem bn ama fena yani çok lezzetli.Uht ler fln süt değil su bildiğin

      Sil
    3. AAAAA onlar KOBE danası olmuş :D Resmen!

      Sil
    4. Ot kafalıyım ama kocam (ve malesef şimdi de üstüne bir de oğlum) et düşkünü olunca ben de öğrendim bu kobeyi mobeyi yahu..

      Sil
    5. Sevgili ögrenen anne! Gönderdigin kefir evimize ulasti. Ulasana kadar ben bir ufak nezle gecirdim fakat bundan sonrasi icin cok daha umitliyim. almanya havasina karsi koyacak bu kefir. Cok sagol. Varol! Iyi ki ögrenen annesin :) Sevgiler! Sumru

      Sil
    6. Afiyet sağlık olsun.. Bu arada bu blogdan 4 kişiye yolladım (2 Almanya 2 Avusturya!), hepsi ulaştı ama ulaşmadan hemen önce hepsinin yeni "anne"leri soğuk algınlığı geçirdim dedi! Ay çok acaip, sanki resmen şifa niyetine yollamışım gibi oldu! Kefirler de sizler de iyi olun inşallah.. İlk bir kaç gün az sütle (1br'dan az) yap da şişmanlat, sonra 2 bardağa çık, keyfini çıkart derim :)

      Sil
  4. pişirince içeriği gidiyor diye okudum yahu! yoksa kefirli kekler filan yediriyordum çocuuma ne güzel.

    ben de lök lök serin serin içmenin hastasıyım. ben de senin cimcirmenle kefire bulaştım, yaşa sen!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya o değil de, ben Maya yemiyor diye koca bir kaşığı en sevdiği yemeğin üstüne boca ettim. Sen o kefir birden bi eri, böyle sümük gibi yapış yapış bişi ol. Önce dedim acaba kaşar işte uzuyor desem yer mi, sonra dedim ya yazık çocuğa biri bana böyle davransa ben ne hissederim, aldatılmış gibi hissetmem mi, bir daha güvenir miyim o kişiye! Hemen döktüm valla çöpe, çocuğu aldatacağıma hiç yemesin daha iyi.
      Ama sonraaaaaaa :D
      Başka bir yöntem buldum.. Mesela çok aşırı bişey istiyor, diyelim çikolata, hemmen bu fırsatı yakalıyor lehime çeviriyorum. Nokta kadar çikolata için yalvarırken yazık, diyorum ki "ama biliyorsun çikolata sağlıklı değil, bir parça yiyebilirsin ama önce yemeğini yiyeceksin sonra da üstüne 1kaşık kefir yiyeceksin tamam mı?" Ay yazık ya maymuna çevirmişim çocuğu, şu an fark ettim :D Böyle böyle sağlık veriyor mu acaba bu kefir bilemedim, bazı spirütüel doktorlar "istenmeden yenen hiçbir şey vücudumuza yaramaz" falan diyor ya.. Ay utandım şu an kendimden.

      Sil
    2. Bu arada oğlan her alanda olduğu gibi bu kefir işinde de Maya'nın tam tersi. Ona versen 4 bardak içecek ama çay bardağının yarısıyla versem bile anında pişik oluyor poposu maymun poposu gibi kıpkırmızı açılıp kanıyor hatta! Zavallıdan gizli gizli içiyoruz.. Gördüğü yerde ağız şaplatıyor :D

      Sil

Anonim yani isimsiz ya da rumuzsuz yorumlara, hakaret, belirli bir gruba karşı ayrımcılık ya da ırkçılık içeren yorumlara, en önemlisi de yanlış bilgi ya da yönlendirici (melisiniz, malısınız'lı) yanlışlar içeren yorumlara BU BLOGDA YER YOKTUR. Bu davranışları yapan kişiler, genel huzurumuz için engellenecektir. Teşekkürler!

Blogger tarafından desteklenmektedir.